De uitdaging om elkaar te versterken

Op maandag 1 juni aan het einde van de middag had ik een plekje op een terras. De zon scheen en ik keek uit over het water. Het leven was zo slecht nog niet. Daar kwam de ober. Voor het eerst in vele weken kreeg ik een koud tappilsje. Was dat even lekker. Het maakte maar weer duidelijk wat we achter de rug hebben: twaalf weken van Covid-19 met alle gevolgen van dien.

Het genoemde virus is nog niet bedwongen. We zijn gelukkig aan de winnende hand, maar van een verslagen virus durf ik nog niet te spreken. Laten we met zijn allen alsjeblieft de regels en voorschriften volgen en elkáár helpen die te volgen. Een tweede golf zou, opnieuw, verwoestend kunnen zijn. Hou daarbij de slachtoffers voor ogen. Misschien helpt dat bij het volhouden van de regels en richtlijnen.

De afgelopen weken heb ik veel collegae zien worstelen met de extra belasting van kinderen thuis, thuisonderwijs, werken thuis en de zorgen om familie en bekenden die tot de risicogroep behoren of zelfs ziek zijn. Het heeft veel gevraagd van veel collegae. Gelukkig zijn er relatief weinig besmettingen in Noord-Holland. Ook in de rijen van MEE & de Wering zijn weinig mensen besmet geraakt. Gelukkig is iedereen alweer hersteld en druk aan het werk.

Wat een veerkracht heb ik gezien. Assertiviteitscursus per WhatsApp. Thuisfeesten door te streamen met een DJ in beeld en het draaien van dansmuziek. Onder in beeld het commentaar van jongeren. Bellen met ouderen om de vinger aan de pols te houden: gaat het nog. Oud-cliënten van de voorgaande jaren nabellen en even vaststellen of ze het alleen redden. Laten we een terugval voorkomen. Voortdurend praten met cliënten via beeldbel-verbindingen. Het tempo waarin vernieuwingen zijn doorgevoerd, had ik bij MEE & de Wering niet eerder gezien. Ik vind het knap van onze werkers dat ze deze veerkracht kunnen opbrengen. We zoeken en vinden nieuwe samenwerkpartners om de zorg voor ouderen te versterken. We kunnen meer vrijwilligers inzetten en ook op een andere manier. Super. We hebben ondersteuning mogen leveren bij de mensen die werden opgenomen in een covid-unit. Hoognodig en veel gevraagd van onze professionals.

Voorzichtig gaan we terugveren hoop ik naar het meer normale. Laten we daarbij vasthouden aan de dingen die we nu hebben geleerd en die werken. Er is veel meer mogelijk met een combinatie van off- en online dienstverlening dan gedacht. Ook voor onze cliënten is een combinatie van off- en online normaal geworden.

Binnen onze organisatie zijn we voorzichtig begonnen met de voorbereidingen van de begroting en de jaarplannen 2021. Van de zijde van de gemeenten begrijpen we dat daar vooral de financiële uitdagingen dominant zijn. Wij zullen rekening moeten houden met kortingen op de subsidies of inkoop tegen minder goede voorwaarden. Daarbij staan onze cliënten voorop. We gaan opnieuw proberen om de bedrijfsvoering verder te optimaliseren zodat we zoveel mogelijk budget kunnen vrijspelen voor de hulp en begeleiding. Daarbij zullen we ook over de grenzen van onze organisatie heen kijken. De versnippering van het aanbod aan hulp, begeleiding en zorg maakt het voeren van de regie niet makkelijker. Het helpt onze cliënten ook niet bij het verwerven van het overzicht en het vinden van het juiste aanbod aan hulp en begeleiding. Wellicht kan het helpen als we gezamenlijk trachten te innoveren. Laten we de mogelijkheden die we de afgelopen periode onder de druk van Covid-19 al gedeeltelijk zijn gaan benutten verder gaan uitnutten. Voor ons de uitdaging om elkaar als collega-aanbieders te vinden, aan te vullen en te versterken. In het belang van onze cliënten. Als we daarbij ook nog doelmatiger kunnen worden door meer en beter samen te werken, wat let ons? Laten we de uitdaging oppakken. Inderdaad, never a dull moment bij MEE & de Wering.


Rob C.P. Hartings

Directeur-bestuurder MEE & de Wering
 
Contact MEE & de Wering
...